• Afval vrij leven
    Voor wie nog inspiratie kan gebruiken voor paasdecoratie, kijk eens naar dit filmpje of vind je favoriete decoratie hier op Pinterest.

Tijdlijn


Ervaring deelnemers
Klik hier voor de belangrijkste tips


Anne Drake deelt hieronder graag haar inspiratie voor een afvalvrije Pasen. Doen jullie mee? Toon hieronder hoe jullie Pasen afvalvrij vieren. 

Met Pasen wordt de herrijzenis van Jezus gevierd. Je hoeft niet perse gelovig zijn om Pasen te vieren. Pasen staat symbool voor het seizoen van de nieuwe geboorte, nieuw leven, nieuwe mogelijkheden. Ook in deze moeilijke tijd met het Corona virus zien we ook nieuwe mogelijkheden die we integreren in ons leven. Deze feestdag vieren we met onze familie en als de familie bijeenkomt dan wordt er lekker gegeten! Al zal de familiekring zich nu beperken tot het eigen gezin en sommigen zullen alleen vieren.

Een feestje organiseren gaat meestal samen met het verzamelen van veel verpakkingsafval, maar als je je een beetje voorbereidt kan je de vuilbak leeg houden. Een lijstje zal je hierbij helpen. Schrijf op wat je/jullie willen eten en drinken en hou bij je keuze rekening met de (plastic) verpakkingen. Zo vermijd je impuls aankopen in de supermarkt.
Doe jezelf ook niet teveel werk aan de hand. Denk er aan dat het gezelschap het belangrijkste is! 
Zorg voor een mooi gedekte tafel met wat decoratie uit de natuur zoals bv. mos, takjes, bloemen, fleurige lintjes,…

Je kan al goed beginnen met het serveren van een afvalvrij aperitief met rauwe groentjes en een lekkere zelfgemaakte dip. Je kan bijvoorbeeld kikkererwten (uit een bokaal) knapperig bakken in de pan met lekkere kruiden, dat vervangt borrelnootjes. Met het vocht dat je afgiet van de kikkererwten kan je aquafaba maken, waar je lekkere vegan chocomousse van maakt (recepten vind je op internet)

Voor de samenstelling van je menu kan je als voorgerecht kiezen voor een lekkere soep. Groenten kan je gemakkelijk verpakkingsvrij kopen. In de natuurwinkel kan je groentebouillon in een glazen pot kopen. Bak er croutons bij van oud brood.

Ik geef je graag nog enkele duurzame en afvalarme recepten om deze mooie dag te vieren met respect voor onze mooie planeet. Inspiratie door www.evavzw.be.

De menu:

Aperitief: Frisse komkommerspread

Hoofdgerecht: Zoete aardappel hamburger

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 zoete aardappelen
  • 3 el gezouten pinda's
  • 1 rode ajuin
  • 1 blik kidneybonen
  • 50-75 gr paneermeel
  • verse peterselie
  • verse chilipeper of gedroogde chilivlokken (naar smaak)
  • 1 tl gemalen komijn (optie)
  • 1 citroen
  • 1 tl zout
  • 2 el olijfolie
  • tarwebloel
  • hamburgerbroodje (pistolets, pita of Turks brood)
  • avocado (volgens Milieucentraal goede keuze als deze uit Spanje, Kenia of Peru komen)
  • sla en rauwe groenten naar keuze

Bereiding

Kook de zoete aardappel ongeschild gaar (kan ook in de microgolfoven), spoel ze onder koud water en verwijder de pel.
Hak ondertussen de pinda’s fijn en snij de rode ui en de chilipepers in stukken (of kruid met de chilivlokken of chilipoeder).
Meng dit met de kidneybonen, paneermeel, komijn, zeste van citroen, zout en olijfolie in een grote kom.
Voeg de in stukken gesneden aardappel toe en plet alles tot een grove massa.
Vorm voorzichtig burgertjes van het mengsel. Met natte handen gaat dit gemakkelijker.
Bestrooi de burgers met wat bloem en laat minstens een uur rusten in de koelkast. Bak de hamburgers ongeveer 5 minuten aan elke kant. Serveer ze tussen een broodje met de in plakjes gesneden avocado en de sla en een sausje naar keuze. Om de maaltijd compleet te maken kan je er een quinoa salade bij maken of aardappelsalade met verse kruiden.

Dessert : Pannekoeken met ijs.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 g bloem
  • 1 l (soja)melk
  • 50 g suiker
  • 1 rijpe banaan
  • Snuifje zout
  • margarine, boter of olie om te bakken.
  • Vanille ijs (eventueel 100% plantaardig).

Bereiding

Plet de banaan en mix het samen met de bloem, de suiker en de (soja)melk tot een glad deeg. Laat je pan heet worden, voeg vetstof toe en bak de pannenkoeken goudbruin. Schep een bolletje ijs bij de pannenkoek op het bord.

Maak er een mooie Pasen van !
Liefs
Anne Drake
www.annedrake.be